Οδηγός Σωστού Αλέσματος Εσπρέσσο

Πώς να Βρείτε τις Ιδανικότερες Ρυθμίσεις για το Αλεσμα Καφέ

Είστε ένας ψαγμένος οικιακός barista, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς ήδη γνωρίζετε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αλέσματος καφέ, της μεθόδου εκχύλισης και το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρετε στο φλιτζάνι σας που θα είναι στις γεύσεις σας.

Ωστόσο, γνωρίζετε τους λόγους που όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους; Λοιπόν, όλα καταλήγουν στην κατανόηση της εκχύλισης, υπο-εκχύλισης και της υπερβολικής εκχύλισης. Δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται. Στον κόσμο του καφέ υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να καταλάβετε για την άλεση του καφέ.

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κατακτείσετε τον κόσμο ου αλέσματο … αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβετε ένα βασικό εργαλείο στη διαδικασία – Τα αλεστικά.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΛΕΣΤΙΚΑΟΙΚΙΑΚΑ ΑΛΕΣΤΙΚΑ.

Κατανόηση της εκχύλισης, της υπό-εκχύλισης και της υπερβολικής εκχύλισης:

Η εκχύλιση αναφέρεται στην εφαρμογή θερμότητας, νερού και, συχνά, πίεσης, για να αποσπαστεί όλη η γεύση και τα αρώματα του καφέ. Πάρα πολύ λεπτό κόψιμο του καφέ και θα γίνει υπερβολική εκχύλιση, πολύ χοντρό κόψιμο του καφέ και θα γίνει υπό-εκχύλιση.

Ακολουθεί η εξήγησή μας σχετικά με την υπό-εκχύλιση και υπερβολική εκχύλιση (κάτι που δεν θέλετε … εμπιστευθείτε μας!): Η υπό-εκχύλιση είναι όταν ο καφές σας είναι χοντροαλεσμένος με αποτέλεσμα το νερό να μην έχει αρκετό χρόνο για να εξάγει αρκετά έλαια και ζάχαρα από τον καφέ, δίνοντας ένα φλιτζάνι πολύ ξινό και άγευστο.

Η υπερβολική εκχύλιση είναι όταν ο καφές έχει κοπει πολύ λεπτός, κάτι τι οποίο μας δίνει πολύ δυνατή γεύση και έντονα δυσάρεστη. Ένα κοινό χαρακτηριστικό στην υπερβολική εκχύλιση είναι η πικράδα και η μυρωδιά καμένου. Επιπλέων δυσάρεστα χαρακτηριστικά είναι η ξηρότητα και στυπτικότητα.

Πώς θα ξέρετε το σωστό κόψιμο καφέ για κάθε είδος καφέ που θελετε να παρασκευάσετε;

Απλά, έχουμε κάνει έναν οδηγό για να εξηγήσουμε όλα αυτά!

Οπτικός Οδηγός Κοψίματος καφέ

Όπως βλέπετε παραπάνω, το επίπεδο αλέσματος του καφέ και ο χρόνος εκχύλισης είναι αλληλένδετοι.

Παρακάτω σας παραθέτουμε φωτογραφίες για να μπορέσετε να καταλάβετε και οπτικά το κάθε επίπεδο αλέσματος του καφέ. Ξεκινώντας από το πολύ χοντροκομμένο ως το πιο λεπτό.

Επίπεδο Αλέσματος εσπρέσο

Έτσι, ας εξαγάγουμε μερικά βασικά μαθήματα από αυτό το άρθρο.

Το μέγεθος του αλέσματος, όπως μάθαμε παραπάνω, επηρεάζει τη γεύση του καφέ σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια του καφέ, τόσο μεγαλύτερη είναι η επαφή με το νερό, γεγονός που καθιστά την διαδικασία εκχύλισης πιο γρήγορη. Ως εκ τούτου, ένα χοντρό άλεσμα θα προκαλέσει λιγότερη επαφή με το νερό και θα χρειαστείτε μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης.

Παρακάτω είναι ένας πιασάρικος τρόπος να θυμάστε πόσο καιρό να παρασκευάζετε ανάλογα με το άλεσμα σας!
Fine = Less Time is Best
Coarse = More Time Of Course

Μετά από αυτά είστε τώρα στο σωστό δρόμο για να κάνετε το σωστό άλεσμα που θα σας δώσει έναν καφέ ο οποίος θα σας καταπλήξει!

Αν θέλετε όλα αυτά να τα μάθετε από τους διαπιστευμένους μας εισηγητές μπορείτε να κλείσετε ένα από τα σεμινάρια μας.

7 σκέψεις για το “Πώς να Βρείτε τις Ιδανικότερες Ρυθμίσεις για το Αλεσμα Καφέ”

  1. Η μηχανή μου είναι geouppe cm4677e-gs κ έχω ένα πρόβλημα ο καφές δεν θα ζει έντονη γεύση κ είναι ελαφρύς. Δοκίμασα Κολομβίας με κόψιμο 1.9 κ πάλι δεν είμαι ευχαριστημένη. Το κόψιμο πρέπει να κάνω για να είναι δυνατός ο καφές μου; Η μηχανή είναι καινούργια

    1. Τι μάρκα είναι η μηχανή σας ?
      Για ιδανικό αποτέλεσμα σε οικιακές μηχανές είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει.
      Χρειάζεται αλεστικό ,ζυγαριά, ταμπερ ,ml ποτήρι και κάποιες βασικές γνώσεις.
      Συνήθως οι μονοποικιλιαλκοι δεν κάνουν για οικιακές μηχανές διότι θέλουν υψηλής θερμοκρασίας ψήσιμο 93C.
      Τα γραμμάρια για μόνο 30ml εσπρέσο με 100% Arabica καφέ περίπου 8-9 και το κόψιμο τέτοιο ώστε με το ρολόι σας να τρέχει στα 25 δευτερόλεπτα.

  2. Καλησπέρα, έχω μηχανή tassimo Bosch με μεγάλη κάψουλα 180ml επαν/μη και δεν έχω βρει ακόμα την σωστή ποικιλία και κόψιμο για τον καφέ. Συνήθως έχει γεύση κ μυρωδιά καμενου.

    1. Καλημέρα σας,
      σχετικά με την ερώτηση σας, εμείς σαν Espressoshop επειδή διαθέτουμε αλυσίδα καφεκοπτείων ,για αμπούλες επαναγεμιζόμενες αλέθουμε στο 1,5 σε επαγγελματικό κοπτικό Mahlkönig. Λογικό να έχει γεύση & μυρωδιά καμμένου εφόσον δεν έχετε βρει το σωστό κόψιμο. Προφανώς το κόψιμο που κάνετε είναι πολύ λεπτοκομμένο, εξ’ού και το αποτέλεσμα..!!!! Επίσης το κόψιμο είναι ανάλογο και με το χαρμάνι του καφέ. Κάποια χαρμάνια θέλουν ένα τσάκ πιο λεπτό ή ένα τσάκ πιο χοντρό κόψιμο απ’ το συνηθισμένο. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε όσον το δυνατόν περισσότερο.

  3. Καλημέρα. Θα ήθελα μια βοήθεια με το δικό μου σεταπ. Έχω επαγγελματική μηχανή wega μόνη και επαγγελματικό κόφτη SM. Χρησιμοποιώ καφέ portioli extrabar. Και κόβω καφέ στο 11 ακριβώς και κάτι δεν μου αρέσει στο άρωμα. Μήπως πρέπει να αλλάξω σε πιο χοντρό κόψιμο?

    1. Kαλημέρα σας,

      σχετικά με την ερώτηση σας, θα θέλαμε αρχικά να σας ρωτήσουμε όταν γράφετε ότι κόβετε καφέ στο 11,εννοείται κόψιμο ή δευτερόλεπτα..;;;;
      Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να μην βγαίνει ικανοποιητικά αρωματικός ο καφές. Πρώτον και κύριον είναι το κόψιμο γιατί εάν το κόψιμο
      δεν είναι το ανάλογο γι’αυτό το χαρμάνι μπορεί ο καφές να καίγεται μέσα στα μαχαίρια του κοπτικού
      πριν ακόμα κουμπώσετε το group στην μηχανή σας για να τρέξει, μπορεί να φταίει το νερό που χρησιμοποιείται,
      η αλάτωση του νερού όπως λέμε, καθώς επίσης και η θερμοκρασία της μηχανής σε σχέση με το χαρμάνι που χρησιμοποιείται γιατί κάθε χαρμάνι ανάλογα με τα
      επίπεδα Arabica – Robusta που περιέχει χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία για να ψηθεί και να βγεί ένα ωραίο αποτέλεσμα….Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε
      όσο καλύτερα μπορούσαμε και ελπίζουμε να έχουμε νέα σας σύντομα με το εάν λύθηκε το πρόβλημα…!!!

      Με Εκτίμηση,
      Προσωπικό & Διαχείριση Espressoshop

      1. Το 11 είναι το κόψιμο στον κόφτη. Για δευτερόλεπτα είναι περίπου στα δέκα. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει η εκχύλιση του καφέ να κρατάει γύρω στα 20-25 δευτερόλεπτα.?

        Αν τον καφέ τον κόψω πιο χοντρό από ότι τώρα, στην εκχύλιση θα αλλάξει ο χρόνος? Δηλαδή από 10 δεύτερα που είναι τώρα ,στο περίπου, θα πάει στα 15?

        Αυτός είναι ο σωστός τρόπος ρύθμισης?

        Ευχαριστώ για την απάντηση σας.

Γράψτε απάντηση στο admin Ακύρωση Απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top
a
Μετάβαση στο περιεχόμενοpreloader